Wednesday, December 28

Dua Mahkluk Allah yang Annyeongg !! #mucimahcentap

Assalammualaikum dan hai 



Lihatlah dua makhluk Tuhan yang gemuk dan boolaat ini. Hashtag fokus pada muka mereka berdua. Abaikan muka aku selebeh. Hahaha.
Selain dari family aku, moyang aku, tok moyang aku, mereka dua juga merupakan manusia yang datang pada aku untuk bermanja. *eh sapa yang manja pada siapa nie*HAHA. Depa selalu puji aku cantik, segak, kurus, aishh.. Penatlah telinga dengar. Yaya. Tak cakap pun aku tahulah. HAHAHA *riak dan bohong saja. hehe*

Siapa depa?
Seorang bibik  dan seorang pengurut upahan.Haha.

Mereka antara manusia yang dikurniakan pada aku dariNya untuk menjaga dan mengubah hidup aku. Masing masing suka nasihat dan paling aku suka sikap depa ialah sikap tak cepat terpengaruh dengan benda takbaik. Contoh kalau antara kawan 'kitaorang' buat benda takbaik, mesti ayat selalu dengar "Biarlah. Takpayah ambil tahu. Dia dah besar. Tahulah mana baik mana buruk ". Ayat selalu aku dengar. 

D.A.Y.A.N.A
Seorang gadis yang berkaca mata dan mata panjang. Tak kurus tak gempal. Sedang sedang saja. Seorang yang gelak huhahuha. Kadang aku be like " Dia ni manusia ka hantu langsuir? ". Seorang yang selamba. Jenis takkisah tentang sekeliling. Kaki selfie. Suka selfie, walaupun nak ke kelas sekalipun. Cepat gelabah tapi seorang yang fikir kadang matanglah 'jugak'. ergh? Haaa.. hat nie hampa boleh pinjam duit. Hahaha. Aku selalu jugalah pinjam duit dia bila aku kehabisan wang atau takbawa wang bersama. Kalau aku terlupa sikit nak bayar mesti ayat dia " Takpa nanti belanja aku makan, langsailah hutang hang ". Alahai, senangnya, tapi the best person in the world. Takpernah menyusahkan kawan kawan. Walaupun selalu susahkan aku suruh hantar ke biliknya yang jauh di Selatan. HAHAHA. Kaki travel dari bilik ke bilik juga nie. Minat korea tapi duk Sungai Petani. HUHU

N.U.R.U.L.A.I.N
Seorang bibik. eh bibik pula. Seorang perempuan yang putih bagaikan Minnie Mouse. Kurus nak mateyyy.. Tu pun cakap " Aku gemuk. Hampa takpalah kurus " Rasa macam nak tauk dalam hutan dengar ayat tu. Roomate yang paling rajin. Dari aku start masuk semester satu , sampai habis semester satu, dialah selalu lipat baju aku. Bukan sebab aku takrajin tapi kadang aku assignment tertunda aku banyak. Bila cuti ada mood baru aku lipat. Isokay yer ain. Sem 2 aku lipat pula. Stok makanan aku habis mesti dia share makanan juga. Kalau aku kehabisan duit, dia jugalah manusia yang hulur duit untuk tolong. Thanks gila wei. Dari form 4 sampai umur 18 tahun, belajar tempat sama. Aku syak dia skodeng aku lepas tu ikut aku kemana saja. Eihh seram. HAHAHA. Seorang yang suka baca novel hantu tapi takut nak ke toilet sorang sorang. Aik?Hahaha.

Dayana dan Ain? Apa kelebihan dan kekurangan?
Takdak! Tiada kekurangan tetapi ada kelebihan.

Ya, aku manja. Dan depa dua saja tahan dengan sikap manja dan keras kepala aku. Bukan nak buat drama friendship sebab kami tiga memang tak ship. Kalau ship mesti patah dua sebab Dayana berat. HAHAHA.

Taktahulah macam mana depa boleh tahan sikap keras kepala aku. Selain family aku dan sahabat aku, tiada yang boleh tahan. Tapi depa boleh tahan. Wow!

Keras kepala aku , aku sendiri mengaku memang susah nak buang. 13 TAHUN aku cuba buang tapi memang takboleh. Dan ada seorang ustaz tu cakap " Awak memang takkan boleh buang keras kepala awak sampai bila bila melainkan awak sendiri yang melembutkan " Ya aku takboleh buang tapi aku boleh lembutkan.

So, for Dayana and Ain , thanks dear sebab tahan dengan sikap aku walaupun baru berapa bulan kenal dengan Dayana tapi serupa sejak baby lagi kenal. Bising nak mampuih. HAHAHA.
Okay, takmau buat ayat touching satgi Dayana menangis. Nanti Ain merayu nak tidur satu katil. Hahaha.

Nak kenal depa?
Takyahlah. Depa taksegak. HAHAHA.
Cikadoutt depa punya Instagram:-
Nak promote juga !
@oohvrdsnn (Follow hingga dia follow balik, lepastu unfollow balik kay. Haha)
@nrlainz_ (Follow hingga dia kahwin dengan crush dia. kbye)



Have a fun day , guys.

Tuesday, December 6

GIVEAWAY 5 YEARS BLOGGING BY FAEZAH MDNOR

Assalammualaikum dan hai 


Time tuh aku baru umur 14 tahun. Ya, form 2. Masih mentah ,kira nak enjoy bagai. Tak fikir next year nak PMR ( time tu masih PMR ). Hujung tahun , aku kehilangan seorang lelaki sampingan dalam novel hidup aku. Iaitu Tok Wan aku. Seorang lelaki yang bagi aku gagah perkasa , baik , alim dan sangat suka bersedekah. Masa tuh aku sedang fokus siapkan kerja sekolah di bilik. Tiba -tiba , mama aku dapat panggilan dari mak saudara aku. Dia telefon mengatakan tokwan aku accident. Masa itu , dunia aku seakan hilang separuh. Ketika itu , Allah saja tahu betapa jatuh sakitnya hati aku kehilangan orang yang aku sayang sangat sangat. Sejak aku bayi hingga besar 14 tahun, tokwan yang selalu jaga. Dia bagai seorang bapa ketika abah mama aku kerja meninggalkan aku dan adik adik.Sekarang hampir 4 tahun arwah pergi meninggalkan dunia yang sementara ini. Al Fatihah.

Apa yang buat aku sedih ialah aku pernah usik tokwan. Masa itu , tokwan bagi duit sebab raya Aidilfitri. Bila tokwan bagi duit pada aku , aku selalu usik " Takkan yang nie je wan, tuu ada duit merah. wow" Mesti tokwan mengelak. Hahaha. Ya Allah, rindunya tak terkata.

Tokwan pernah pesan " Kak , kalau hang tak belajar rajin rajin , nanti hang nak makan apa? Nak makan nasi tepi tong sampah? " Ya, kata kata itu yang bangkit semangat aku untuk terus belajar. Macam memerli dan kutuk tapi itulah semangat aku.

Rindu. Rindu sangat. Orang takpernah nampak kesedihan yang kita pendam sebab mereka ingat kita happy tiada masalah. Tapi , aku gembira dalam kehilangan orang. Setiap kali aku gembira ketawa , mesti akan ada benda hilang. Tak orang mesti barang. WAJIB ! 

Tiad sesiapapun bangkitkan semangat aku. Hurm. 

Apa yang bangkitkan aku semula?


Hati. Hati aku. Hati aku sentiasa berkata " Nabila , kalau kau menangis , nanti kau akan sakitkan jiwa dan raga. Gembiralah walaupun sedikit. Tapi dalam gembira ingatlah Allah. Letakkan pergantungan kita pada Allah. Ingat , yang hidup pasti akan mati. Kita yang hidup kena kuat semangat. Kau berhak untuk gembira. Gembira itu sekejap , sebab itu kena beringat. Jangan ketawa dan gembira banyak , nanti kesedihan akan dilupa "

Have a fun day , guys.

Sunday, December 4

' Gadis Kejuruteraan ' Berkongsi Cerita Yang Dialami. Ergh!

Assalammualaikum dan hai 

Image result for excited hi gif tumblr


Hai semua. Apa khabar? Sihat ? *pfft,sejak bila aku jadi sopan nih?* Holla si panda dan si koala sekaliaan. Fuh! Lama juga aku tak update entrykan? Almaklumlah busy nak berjaya masa hadapan. Aceywah, riak dan takburnya aku. Jangan kecam , bagi duit takpa. Hoho.

Ada juga orang tanya , " Tak update blog dah ka, ka berhenti jadi blogger" Ayoo amma appa, mestilah still blogger. Kalau takde aku mesti sunyi blog. Okay mood perah santan dah maih.
Actually busy nak final !! OMG !! Boleh lagi berangan baca novel , tengok cerita korea thailand bagai. Haih..

Entry kali ini aku nak ceritakan tentang kos yakni jurusan yang aku ambil di institut. Haaa.. Kalau ada yang baca entry sebelum ini tahulah aku belajar dekat mana.. Ada yang takbaca? Okay okay..

Aku menuntut di Japan Malaysia Technical Institute. Haa.. aku belajar di Jepun. Haha. Jepun sangat. Aku study di Penang saja. Nama institut ja acah Japangg gitu. Aku merupakan salah seorang yang ambil jurusan Teknologi Kejuruteraan Pembuatan. Student panggil TKP. Kalau tanya mudah tak study jurusan tuh, aku akan cakap " belajar mana mudah cik kak cik abang" .

Pada aku jurusan kejuruteraan bukanlah mudah seperti kita tengok di drama TV3 pukul 7 petang yang jadi engineer goyang kaki duit masyukk. Oh sama sekali tidak ! Ramai cakap " Alah, sekolah teknik bolehlah pandai" Hello.. nama sekolah boleh kita tahukah dia tuh pandai atau tak?

Selama setahun aku di JMTi , dah banyak jugalah aku belajar tentang kejuruteraan. Rupanya nak menjadi seorang 'jurutera' kemahiran dalam fizik amatlah penting. Nak jadi engineer memang takkan lari dari pengiraan. Pembuatan bukanlah buat bangunan seperti kejuruteraan awam dulu.
Pembuatan lebih kearah main mesin. Taktahu kendalikan mesin memang takbolehlah nak teruskan jurusan pembuatan. Bukan mudah tau.

" Kenapa ambil jurusan pembuatan? Kenapa takteruskan kos kejuruteraan awam?"

Emm.. bagi jawapan itu aku tiada. Yang pastinya aku boleh jawap , " Dah Allah tentukan aku ke arah itu. Takkan aku nak tolak. Teruskan saja." Kadang nak jadi lain tetapi jadi lain. Itu namanya Ketentuan Ilahi. OK?

Sebenarnya, makayah aku pun tak kasi aku ambil kos kejuruteraan , katanya sebab aku PEREMPUAN. Tapi , Alhamdulillah , makayah aku ibubapa yang faham keadaan anaknya yang minat kearah itu. Mak pesan " Selagi hang nak belajar , mama redha dan carilah ilmu sampai hang penat , kak" Sejuk perut aku rasa sebab makan masakan mak. Hoho.

Dengan berjaket biru, tudung hitam, mengendalikan mesin dan otak sentiasa roda yang berputar . Bila tidur saja otak berhenti berputar. Fikir macam mana nak skor dalam subjek.

Subjek yang aku ambil ada 10 subjek. Macam SPM dulu lah pula. Tapi final 5 paper saja.
Kehidupan institut bukan seperti sekolah menengah yang takbuat homework kena denda. Tapi takbuat assignment , takboleh masuk FINAL !

Dan, u know what ?! Aku taksiap assignment lagi !! Okbye, nak sambung buat assignment. Muah.

Have a fun day , guys.
 

Template designed by RRAI | Hak milik Nur Nabila | All rights reserved