Wednesday, December 28

Dua Mahkluk Allah yang Annyeongg !! #mucimahcentap

Assalammualaikum dan hai 



Lihatlah dua makhluk Tuhan yang gemuk dan boolaat ini. Hashtag fokus pada muka mereka berdua. Abaikan muka aku selebeh. Hahaha.
Selain dari family aku, moyang aku, tok moyang aku, mereka dua juga merupakan manusia yang datang pada aku untuk bermanja. *eh sapa yang manja pada siapa nie*HAHA. Depa selalu puji aku cantik, segak, kurus, aishh.. Penatlah telinga dengar. Yaya. Tak cakap pun aku tahulah. HAHAHA *riak dan bohong saja. hehe*

Siapa depa?
Seorang bibik  dan seorang pengurut upahan.Haha.

Mereka antara manusia yang dikurniakan pada aku dariNya untuk menjaga dan mengubah hidup aku. Masing masing suka nasihat dan paling aku suka sikap depa ialah sikap tak cepat terpengaruh dengan benda takbaik. Contoh kalau antara kawan 'kitaorang' buat benda takbaik, mesti ayat selalu dengar "Biarlah. Takpayah ambil tahu. Dia dah besar. Tahulah mana baik mana buruk ". Ayat selalu aku dengar. 

D.A.Y.A.N.A
Seorang gadis yang berkaca mata dan mata panjang. Tak kurus tak gempal. Sedang sedang saja. Seorang yang gelak huhahuha. Kadang aku be like " Dia ni manusia ka hantu langsuir? ". Seorang yang selamba. Jenis takkisah tentang sekeliling. Kaki selfie. Suka selfie, walaupun nak ke kelas sekalipun. Cepat gelabah tapi seorang yang fikir kadang matanglah 'jugak'. ergh? Haaa.. hat nie hampa boleh pinjam duit. Hahaha. Aku selalu jugalah pinjam duit dia bila aku kehabisan wang atau takbawa wang bersama. Kalau aku terlupa sikit nak bayar mesti ayat dia " Takpa nanti belanja aku makan, langsailah hutang hang ". Alahai, senangnya, tapi the best person in the world. Takpernah menyusahkan kawan kawan. Walaupun selalu susahkan aku suruh hantar ke biliknya yang jauh di Selatan. HAHAHA. Kaki travel dari bilik ke bilik juga nie. Minat korea tapi duk Sungai Petani. HUHU

N.U.R.U.L.A.I.N
Seorang bibik. eh bibik pula. Seorang perempuan yang putih bagaikan Minnie Mouse. Kurus nak mateyyy.. Tu pun cakap " Aku gemuk. Hampa takpalah kurus " Rasa macam nak tauk dalam hutan dengar ayat tu. Roomate yang paling rajin. Dari aku start masuk semester satu , sampai habis semester satu, dialah selalu lipat baju aku. Bukan sebab aku takrajin tapi kadang aku assignment tertunda aku banyak. Bila cuti ada mood baru aku lipat. Isokay yer ain. Sem 2 aku lipat pula. Stok makanan aku habis mesti dia share makanan juga. Kalau aku kehabisan duit, dia jugalah manusia yang hulur duit untuk tolong. Thanks gila wei. Dari form 4 sampai umur 18 tahun, belajar tempat sama. Aku syak dia skodeng aku lepas tu ikut aku kemana saja. Eihh seram. HAHAHA. Seorang yang suka baca novel hantu tapi takut nak ke toilet sorang sorang. Aik?Hahaha.

Dayana dan Ain? Apa kelebihan dan kekurangan?
Takdak! Tiada kekurangan tetapi ada kelebihan.

Ya, aku manja. Dan depa dua saja tahan dengan sikap manja dan keras kepala aku. Bukan nak buat drama friendship sebab kami tiga memang tak ship. Kalau ship mesti patah dua sebab Dayana berat. HAHAHA.

Taktahulah macam mana depa boleh tahan sikap keras kepala aku. Selain family aku dan sahabat aku, tiada yang boleh tahan. Tapi depa boleh tahan. Wow!

Keras kepala aku , aku sendiri mengaku memang susah nak buang. 13 TAHUN aku cuba buang tapi memang takboleh. Dan ada seorang ustaz tu cakap " Awak memang takkan boleh buang keras kepala awak sampai bila bila melainkan awak sendiri yang melembutkan " Ya aku takboleh buang tapi aku boleh lembutkan.

So, for Dayana and Ain , thanks dear sebab tahan dengan sikap aku walaupun baru berapa bulan kenal dengan Dayana tapi serupa sejak baby lagi kenal. Bising nak mampuih. HAHAHA.
Okay, takmau buat ayat touching satgi Dayana menangis. Nanti Ain merayu nak tidur satu katil. Hahaha.

Nak kenal depa?
Takyahlah. Depa taksegak. HAHAHA.
Cikadoutt depa punya Instagram:-
Nak promote juga !
@oohvrdsnn (Follow hingga dia follow balik, lepastu unfollow balik kay. Haha)
@nrlainz_ (Follow hingga dia kahwin dengan crush dia. kbye)



Have a fun day , guys.

Tuesday, December 6

GIVEAWAY 5 YEARS BLOGGING BY FAEZAH MDNOR

Assalammualaikum dan hai 


Time tuh aku baru umur 14 tahun. Ya, form 2. Masih mentah ,kira nak enjoy bagai. Tak fikir next year nak PMR ( time tu masih PMR ). Hujung tahun , aku kehilangan seorang lelaki sampingan dalam novel hidup aku. Iaitu Tok Wan aku. Seorang lelaki yang bagi aku gagah perkasa , baik , alim dan sangat suka bersedekah. Masa tuh aku sedang fokus siapkan kerja sekolah di bilik. Tiba -tiba , mama aku dapat panggilan dari mak saudara aku. Dia telefon mengatakan tokwan aku accident. Masa itu , dunia aku seakan hilang separuh. Ketika itu , Allah saja tahu betapa jatuh sakitnya hati aku kehilangan orang yang aku sayang sangat sangat. Sejak aku bayi hingga besar 14 tahun, tokwan yang selalu jaga. Dia bagai seorang bapa ketika abah mama aku kerja meninggalkan aku dan adik adik.Sekarang hampir 4 tahun arwah pergi meninggalkan dunia yang sementara ini. Al Fatihah.

Apa yang buat aku sedih ialah aku pernah usik tokwan. Masa itu , tokwan bagi duit sebab raya Aidilfitri. Bila tokwan bagi duit pada aku , aku selalu usik " Takkan yang nie je wan, tuu ada duit merah. wow" Mesti tokwan mengelak. Hahaha. Ya Allah, rindunya tak terkata.

Tokwan pernah pesan " Kak , kalau hang tak belajar rajin rajin , nanti hang nak makan apa? Nak makan nasi tepi tong sampah? " Ya, kata kata itu yang bangkit semangat aku untuk terus belajar. Macam memerli dan kutuk tapi itulah semangat aku.

Rindu. Rindu sangat. Orang takpernah nampak kesedihan yang kita pendam sebab mereka ingat kita happy tiada masalah. Tapi , aku gembira dalam kehilangan orang. Setiap kali aku gembira ketawa , mesti akan ada benda hilang. Tak orang mesti barang. WAJIB ! 

Tiad sesiapapun bangkitkan semangat aku. Hurm. 

Apa yang bangkitkan aku semula?


Hati. Hati aku. Hati aku sentiasa berkata " Nabila , kalau kau menangis , nanti kau akan sakitkan jiwa dan raga. Gembiralah walaupun sedikit. Tapi dalam gembira ingatlah Allah. Letakkan pergantungan kita pada Allah. Ingat , yang hidup pasti akan mati. Kita yang hidup kena kuat semangat. Kau berhak untuk gembira. Gembira itu sekejap , sebab itu kena beringat. Jangan ketawa dan gembira banyak , nanti kesedihan akan dilupa "

Have a fun day , guys.

Sunday, December 4

' Gadis Kejuruteraan ' Berkongsi Cerita Yang Dialami. Ergh!

Assalammualaikum dan hai 

Image result for excited hi gif tumblr


Hai semua. Apa khabar? Sihat ? *pfft,sejak bila aku jadi sopan nih?* Holla si panda dan si koala sekaliaan. Fuh! Lama juga aku tak update entrykan? Almaklumlah busy nak berjaya masa hadapan. Aceywah, riak dan takburnya aku. Jangan kecam , bagi duit takpa. Hoho.

Ada juga orang tanya , " Tak update blog dah ka, ka berhenti jadi blogger" Ayoo amma appa, mestilah still blogger. Kalau takde aku mesti sunyi blog. Okay mood perah santan dah maih.
Actually busy nak final !! OMG !! Boleh lagi berangan baca novel , tengok cerita korea thailand bagai. Haih..

Entry kali ini aku nak ceritakan tentang kos yakni jurusan yang aku ambil di institut. Haaa.. Kalau ada yang baca entry sebelum ini tahulah aku belajar dekat mana.. Ada yang takbaca? Okay okay..

Aku menuntut di Japan Malaysia Technical Institute. Haa.. aku belajar di Jepun. Haha. Jepun sangat. Aku study di Penang saja. Nama institut ja acah Japangg gitu. Aku merupakan salah seorang yang ambil jurusan Teknologi Kejuruteraan Pembuatan. Student panggil TKP. Kalau tanya mudah tak study jurusan tuh, aku akan cakap " belajar mana mudah cik kak cik abang" .

Pada aku jurusan kejuruteraan bukanlah mudah seperti kita tengok di drama TV3 pukul 7 petang yang jadi engineer goyang kaki duit masyukk. Oh sama sekali tidak ! Ramai cakap " Alah, sekolah teknik bolehlah pandai" Hello.. nama sekolah boleh kita tahukah dia tuh pandai atau tak?

Selama setahun aku di JMTi , dah banyak jugalah aku belajar tentang kejuruteraan. Rupanya nak menjadi seorang 'jurutera' kemahiran dalam fizik amatlah penting. Nak jadi engineer memang takkan lari dari pengiraan. Pembuatan bukanlah buat bangunan seperti kejuruteraan awam dulu.
Pembuatan lebih kearah main mesin. Taktahu kendalikan mesin memang takbolehlah nak teruskan jurusan pembuatan. Bukan mudah tau.

" Kenapa ambil jurusan pembuatan? Kenapa takteruskan kos kejuruteraan awam?"

Emm.. bagi jawapan itu aku tiada. Yang pastinya aku boleh jawap , " Dah Allah tentukan aku ke arah itu. Takkan aku nak tolak. Teruskan saja." Kadang nak jadi lain tetapi jadi lain. Itu namanya Ketentuan Ilahi. OK?

Sebenarnya, makayah aku pun tak kasi aku ambil kos kejuruteraan , katanya sebab aku PEREMPUAN. Tapi , Alhamdulillah , makayah aku ibubapa yang faham keadaan anaknya yang minat kearah itu. Mak pesan " Selagi hang nak belajar , mama redha dan carilah ilmu sampai hang penat , kak" Sejuk perut aku rasa sebab makan masakan mak. Hoho.

Dengan berjaket biru, tudung hitam, mengendalikan mesin dan otak sentiasa roda yang berputar . Bila tidur saja otak berhenti berputar. Fikir macam mana nak skor dalam subjek.

Subjek yang aku ambil ada 10 subjek. Macam SPM dulu lah pula. Tapi final 5 paper saja.
Kehidupan institut bukan seperti sekolah menengah yang takbuat homework kena denda. Tapi takbuat assignment , takboleh masuk FINAL !

Dan, u know what ?! Aku taksiap assignment lagi !! Okbye, nak sambung buat assignment. Muah.

Have a fun day , guys.

Saturday, November 5

Study Week Sudah Hampir, Semester Satu Hampir Ke Garisan Penamat

Assalammualaikum dan hai 

Image result for sleepy gif tumblr

Mata kuyu sambil menaip

Nampaknya tahun 2016 sudah berjalan lembut hingga ke garisan penamat. Dan.. tak lama lagi aku akan final exam. Maigod.. Jika aku ditanya " Apakah persediaan anda untuk menghadapi final exam ?". Dengan riak dan bangganya aku akan jawab " Tidur yang secukupnya" *siang tengahari malam*mau taknya, habis kelas pantang ada ruang rehat sikit mesti nak tidur jer.

Tambah tambah kelas cancel, perhh nikmat... Balik bilik, buka kipas, landing atas katil peluk bear terus tidur. Sebagai student kita perlulah tidur secukupnya. Yer ke idok? Hahaha. Memandai jer aku nak cari helah menangkan diri.Ayoyo.. 

Apapun seperti pepatah melayu cakap, " Usaha tangga kejayaan". Apa kelemahan aku dalam subjek? Hmm.. Kelemahan aku CUAI ! Tahu step nak tulis but cuai.. Always terjadi perkara seperti itu. Tak tahu bagaimana nak mengatasinya. Kena cari penyelesaiannya. 
Nampak tak muka bahagia tak study dengan baik?
Bila sebut 'study week', mesti dalam otak terfikir ulangkaji jer kan? For me, study week , week yang sangat sengsara. Sebab time tu lah nak buat itu nak buat ini. Nak kena beli itu beli ini. Padahal final seminggu jer pun. Ayoyo.. Mahu jadi apa yaakk.. Study week nie memang aku kena all out habis habisan. Kelemahan sudah kelihatan, sekarang kenalah perbaikinya.

Ketika belajar cari kelemahan dan ubah kepada kelebihan. Jangn mengharapkan TOYOL jer masuk dalam exam. Test memang ramai meniru dan bawa masuk TOYOL. Senior cakap " Time test jer, final nanti tak payahlah bawa masuk". Sebenarnya SALAH! Kalau hampa bawa masuk toyol dalam test, bagaimana nak tahu kelemahan kita. Final exam memang takboleh bawa masuk apa apa langsung barang.. Kecuali peralatan tulis.. 

Okay , Nabila. Usaha dan usaha. Doa dan tawakal.. Memang baru semester satu. hello, semester satu kau gagal , kau kena repeat tau. Ingat murah? Ingat pengorbanan mama abah. Faham?
Mohon jangan sengih busuk sangat. Final dah dekat yer , cik Nab..

Have a fun day , guys.

Thursday, November 3

Memories : Badminton #TeamFamalia


Assalammualaikum dan hai 

Lamanya aku tak buka blog. Namapun student mestilah bermula dengan hidup 'LIFE STUDENT' yang sibuk dengan assignmentnya, dengan kuiznya, testnya nya nya nya lah. Selalu nak update tapi sibuk study. Lagipun, studyweek sudah hampir. Ayoyo.

Hari ni aku nak menceritakan tentang #TeamFamalia. Pada mulanya aku tak jangka aku akan terpengaruh dengan hasutan hasutan shuttle badminton. :P

Azam bermain badminton hanyalah sebab nak buang lemak di badan. Makin hari makin aku tengok berisi.Aku pula seorang yang amat malas berjoging. Sebab aku taksuka berlari. Penat sangat. So, penyelesaiannya aku main badminton after maghrib or after isyak.

Hello, siapa cakap badminton just berdiri setempat saja? Berlari juga okay.. Tapi tak berlari macam joging.. Ingat senang ke lari sana sini kejar shuttle? Tak dan tak semudah itu. Memandangkan aku selalu bermain dengan Dayana *mohon bangga aku sebut nama hang diblog* , maknanya main secara beregu. Dayana jaga depan dan aku jaga belakang. Kenapa aku jaga belakang? Sebab aku lebih tinggi dari Dayana. Huahuahua.

Nampak tak? Aku 'tinggi' dari Dayana? :P
Aku jaga belakang sebab aku pandai jaga belakang saja. Depan aku memang tak pandai, tambah tambah main net. ERGH !

Aku dan Dayana main hanya suka suki dan memandangkan Dayana nak 'diet' *diulangi, DIET!* ,tiba tiba , kami berdua jadi Mak Senah dan Mak Jemah terjun ke Team Famalia bermain untuk pertandingan badminton tertutup JMTi. Dengan masih mentah dalam bab bab badminton, aku dan Dayana dengan redha join Team Famalia. Main game pun ikut nasib saja. Huahua. Nampak tak semangat nak menang takdak? Hahaha..

Main punya main, kami dapat ke semifinal. Wow! kira power jugaklah aku dan Dayana. Tiba tiba time semi, kami berdua menjadi sasaran dan harapan untuk ke final. Aku lihat seorang demi seorang ahli Team Famalia, semuanya muka muka nakke final. So, aku cakap pada Dayana " Kita kena menang. Sebab hanya kita akan bawa Team Famalia ke final ". Dayana hanya mengeyakan apa yang aku katakan. Sumpah , seolah nak pergi berperang. Sebab semuanya terletak pada game aku dan Dayana bermain. Pada mulanya menang, game kedua...... em... MENANG !

Akhirnya, diumumkan Team Famalia ke final lawan Team Staff. Team Staff?! What?! Team staff adalah team yang pandai smash dan memang terbaik gamenya.. Aku dan Dayana be like -_- " Habislah kitaa... Pernah main game dengan mereka, dan aku dan Dayana kalah. Nampak dah Team Famalia akan menjadi Naib Johan.

Muka muka Team Famalia.
Pemain single lelaki perempuan , pemain beregu lelaki perempuan dan campur lelaki perempuan.
*seluar aku macam Aladdin.huahuahua*


Menang sama sama , kalah sama sama. Itu perkara yang tertanam dalam diri masing masing.. Apa yang aku boleh kata, team Famalia the best. Sentiasa bagi sokongan pada ahlinya walaupun mereka tahu ahli mereka lemah dan tak semangat dah. Always support each other tepi court.

Pada malam final, semua pemain dikehendaki masuk ke dalam dewan. Ramai gilaa student yang datang tengok pertandingan final malam tu. Tak ketinggalan juga budak budak kelas aku. Sayang gila kat hampa TKP oihh. Datang support budak kelas main. Aku rasa kalau takdak budak kelas main memang hampa tak turun , tidur dalam bilik atau layan movie. Almaklumlah weekend, mana ada tidur awal. Huahuahua.

Walaupun aku dan Dayana penat sebab kelas dari pagi hingga ke petang, aku dan Dayana tetap nak bagi all out malam itu. Main hingga puas hati, sampai rasa diri dah letih secukup cukupnya.Pada mulanya pemain single lelaki. Single lelaki kalah dengan 2 kalah 1 menang. Tak mengapa. Aku tengok dia mainpun memang secukupnya. All out gila. Kedua, single perempuan. 2 kalah 1 menang. Nampak dah team Famalia akan menjadi naib johan. Begitu juga , beregu lelaki. 2 kalah 1 menang. Oleh itu, secara cepatnya. Aku dan Dayana tidak bermain malam final sebab team Staff menang tiga game.
Alhamdulillah, kami mendapat tempat kedua iaitu naib johan. Bersyukur sangat sangat sebab dapat puaskan hati semua ahli. Selama beberpa hari kami ibarat family dan memang kena sangat dengan nama Famalia. Sorakan Famalia juga ada pada malam final. Bangga dalam masa yang sama dapat kenal satu sama lain. Ada juga ahli yang baru aku tahu nama dan jurusan di institut.



Terima kasih Team Famalia untuk memories yang sangat berharga dan terima kasih untuk pingat perak ini. Nak balik tayangkan adik beradik. Hahaha. Riak disitu. Kihkihkih..



Dengan itu tamat pertandingan tertutup JMTi. Aku masih bermain badminton untuk belajar lebih lagi. Kadang menjadi tempat aku lepaskan stress dan tension aku. Tambah tambah sehari tu , stress dengan subjek pelajaran. Huahua..

In shaa Allah, pada masa akan datang aku nak bermain dengan betul. Agak agak ada lagi tak Team Famalia? Emmm.. 

#TeamFamalia
Have a fun day , guys.
                           

Sunday, October 16

Salahkah Aku Menegur Kesalahanmu?

Assalammualaikum dan hai 

Image result for do i care tumblr gif

Nampak si lelaki atas?

Pada mulanya , aku ingat taknak ambil tahu tentang sesiapa. Tapi bila aku menasihati , ia datang tulus ikhlas dari hati. Aku tahu aku bukannya baik ibarat malaikat turun dari langit. Tapi jika seseorang itu menasihati, janganlah tidak terima. Kadang dia menegur kerana sayang bukan ingin menghina. Kalau betul dia mahu menghina, sudah lama dia biarkan seseorang itu terus dalam lembah kemaksiatan.

Manusia memang tak perfect. Dalam Islam tak mengajar " Hang perfect baru tegur aku" Tapi dalam Islam mengajar " Tegur seseorang itu , dalam masa yang sama perbaiki diri kita untuk tidak lakukan perkara yang sama"

Jangan menilai seolah kubur masing masing. Takut nanti orang lain terkena tempias. Nanti orang itu nak masuk syurga, tiba tiba kawan dia datang tarik kaki dia untuk ke neraka. Hanya sebab? Sebab kenapa tidak tegur aku ketika didunia dulu.. Kau rasa?

Ubah fikiran menjadi matang. Jangan umur matang tapi fikiran tidak. Matang dari umur.

Have a fun day , guys.

Saturday, September 17

Jika Diberi Pilihan , Asrama atau Rumah ?

Assalammualaikum dan hai 

Image result for white black tumblr room

Seperti yang korang tahu ,aku seorang pelajar yang tinggal di asrama. Asrama. Ya, tiada ibu tiada ayah untuk menemani dan maybe mengajar aku untuk tidak "sua tangan" lagi meminta duit. Fuh ! bukan senang menahan nafsu nak beli barang personal.By the way, mesti ada yang pernah tinggal di asrama kan?Bagi yang tak pernah , anda akan merasainya. *ketawa jahat* .

Bagi aku , antara rumah dan asrama , mana yang akan aku pilih untuk tinggal? Sebenarnya berbelah bagi. Tapi aku lebih pilih asrama. Kenapa?

Sebab , kalau aku tinggal di asrama, assignment aku berjalan dengan lancar dan tepat pada waktunya. Mendidik aku untuk basuh dan basuh baju setiap minggu. Mengajar aku untuk berjimat duit dengan makan maggie sahaja. sobsob.*mohon ayah baca* DAN ! mesti aku bangun awal untuk sarapan dan ke kelas. Hoho.. Ehem ehem, aku bangun lepas subuh tidur balik kut. Hihi. Itupun kalau aku layan drama korea tengahmalam. Konfem tidur balik lepas subuh. Oh yaa, paling penting , aku tak kena mandikan kucing. hehe.

Haaa,, di rumah pulak? MashaaAllah Subhanallah Astagfirullah al azim, haa habis istighfar aku baca. Perangai serupa dugong. Haha. Baju main campak je dalam mesin, orang last tekan button mesin. Makan? 24 hours rasa lapar. Tambah tambah mama aku jenis suka masak pula. Dari siang bangun tidur hingga nak lelap mata pun still ada bau masakan. Walaupun cucur udang sahaja. Kalau di rumah, mama sentiasa nak keluar beli barang dan time itulah aku akan " Mama nak ini , nak itu" dan mama aku akan bebel saja. Assignment aku juga tak berjalan dengan lancar . Selalu jammed. ERGH !

Nampakkan perbezaan yang amat ketara apabila aku dirumah dan di asrama. Betul lah kata orang , asrama kadang mendidik kita menjadi yang lebih baik dan mengajar kita untuk lebih teratur dan disiplin. Wahh, macam pakar motivasi pulak aku membebelnya. Alahai.. Esok dah pulang ke asrama, dan aku akan pastikan lemak lemak aku terrbakar dengan rakusnya selepas raya haji hari itu. Makan lembu banyak thoo. Daaa~


Have a fun day , guys.
 

Template designed by RRAI | Hak milik Nur Nabila | All rights reserved